teresa

- blog

30 Mar 2023

Mi okozza az időszak fáradtságát, és hogyan kezeljük

Egyes emberek röviddel azelőtt vagy az azok alatt megnövekedett fáradtság hiányát jelentik. Az ilyen epizódokat „periódusos fáradtságnak” nevezhetik.

Ebben a cikkben felvázoljuk a periódusos fáradtság tüneteit és okait, valamint azokat a kezeléseket és otthoni gyógyszereket, amelyek segíthetnek annak enyhítésében. Megvitatjuk a periódusos fáradtság megelőzésére szolgáló tippeket is, és tanácsot adunk arról, hogy mikor kell orvoshoz fordulni.

Az időszak fáradtsága a premenstruációs szindróma (PMS) tünete. A PMS a tünetek egy csoportja, amelyet néhány ember röviddel a korszak előtt és alatt tapasztal. Ezeket a tüneteket a menstruáció idején bekövetkező hormonális változások okozzák.

Azok a személyek több mint 90% -a, akiknek periódusokat kapnak, PMS -tüneteket jelentenek. Néhány PMS -tünet, amely a korszak fáradtságát kíséri, a következők:

 • Alvási problémák
 • Az étvágyváltozások
 • hangulati ingadozások
 • Sírási varázslatok
 • Periódusfájdalmak
 • Puffadás

okok

Bár még mindig vita folyik arról, hogy mi okozza a PMS -t, a szakértők úgy vélik, hogy ez előfordul. A hormonális változások eredményeként. A nőstény petefészek az ösztrogént és a progeszteront előállítják a hormonokat. Az ösztrogéntermelés a menstruációs ciklus első felében növekszik, és a második félidőben csökken.

A szerotonin szintje gyakran csökken az ösztrogén csökkenésével. Ennek a neurotranszmitternek a csökkentett szintje alacsony hangulathoz és csökkent energiaszinthez vezethet. A periódusos fáradtság további lehetséges okai a következők:

 • Alacsony vas: A nehéz vérzés egy időszak alatt vashiányos vérszegénységhez vezethet. Elegendő vas nélkül a test nem képes előállítani azt a hemoglobint, amelyre a vörösvértestekhez az oxigént a test sejtjeibe szállítják. A tünetek magukban foglalhatják a gyengeséget és a fáradtságot.
 • Élelmiszer -vágyak: Egy időszak alatt egy ember élelmiszer -vágyat tapasztalhat. A túl sok étel elfogyasztása tüskéhez és az azt követő vércukorszint szintjéhez vezethet. Ez a mártás hagyhatja, hogy az ember fáradtnak és fáradtnak érzi magát.
 • Zavart alvás: A periódusfájdalmak és a hangulatváltozások megnehezíthetik az ember számára az alvás vagy az egész éjszaka aludását. A személy másnap fáradtságot és fáradtságot tapasztalhat meg.

Kezelés

Az alábbiakban bemutatunk néhány potenciális kezelési lehetőséget az időszak fáradtságához:

nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek

nem szteroid anti-anti -A gyulladásos gyógyszerek (NSAID), például az ibuprofen, segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást. Ha a görcsök ébren tartják az embert, akkor az NSAID lefekvés előtti felvétele segíthet nekik a nyugodtabb alvásban. Ennek eredményeként másnap kevésbé fáradtnak érzik magukat.

fogamzásgátló tabletták

Az orvos felírhat fogamzásgátló tablettákat a hormonszint szabályozására. Javasolhatják, hogy a tablettákat hátrafelé vegye, és hagyja ki a placebo tablettákat vagy a tabletta mentes hetet. Ezzel elősegítheti a hormonszint ingadozásainak megelőzését, ezáltal csökkentve a PMS tüneteit.

Kiegészítők

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Főiskola azt sugallja, hogy napi 1200 milligramm kalcium bevétele segíthet csökkenteni a fizikai és mentális PMS tüneteket.

Az embernek mindig beszélnie kell orvosával, mielőtt először kiegészíti a kiegészítőt. Egyes kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, amelyeket a személy szed.

Antidepresszánsok

Egyes esetekben az orvos felírhat antidepresszánsokat, úgynevezett szelektív szerotonin -újragátlókat (SSRI -k), hogy mind a PMS mentális, mind fizikai tüneteit kezeljék. Ezeknek a tüneteknek a csökkentésével az ember pihentetve és kevésbé fáradtnak érzi magát, de az orvosnak szorosan figyelemmel kell kísérnie ezt a kezelést.

Az SSRI -k példái a következők:

 • Fluoxetine (Prozac)
 • citalopram (cipramil)
 • sertraline (lustral)

otthoni gondozás

Az alábbiakban néhány olyan stratégiát találunk, amelyeket az emberek otthon kipróbálhatnak, hogy enyhítsék az időszak fáradtságát:

A szobahőmérséklet beállítása

Az ember kiindulási testhőmérséklete körülbelül 0,5 ° C -tal növekszik a periódusuk előtt, ami hozzájárulhat a szegény vagy megszakított alváshoz. A szobahőmérséklet kissé csökkentése javíthatja a kényelmet és az alvásminőséget, ami másnap kevesebb fáradtságot eredményez.

A relaxációs technikák gyakorlása

Néhány embernek nehézségekbe ütközhet az alvás közben, és ez a következő napon megnövekedett fáradtsághoz vezethet.

Alvási nehézségek merülhetnek fel a fizikai fájdalmak és a fájdalmak, vagy a megnövekedett stressz vagy szorongás szintje eredményeként. A következő relaxációs technikák segíthetnek enyhíteni a test és az elme feszültségét: depanten tapasztalatok ezt a weboldalt

 • Az éberség meditációja
 • Légzési gyakorlatok
 • Gyengéd gyakorlat
 • > Meleg fürdőszükséglet lefekvés előtt

Aerob testmozgásban való részvétel

A 2014 -es tanulmány megvizsgálta az aerob testmozgás hatását 30 fiatal nőre, akiknek PMS -tünetei vannak. Az összes résztvevő napi B6 -vitamint és kalcium -kiegészítőket kapott. Néhányan hetente háromszor háromszor végeztek aerob testmozgást 3 hónapig.

A kontrollcsoporttal összehasonlítva a rendszeresen gyakorolt résztvevők szignifikáns csökkenést mutattak a periódus fáradtságában. Emellett a vér egészségének javulása volt, beleértve a megnövekedett hemoglobinszintet.

alternatív terápiák kipróbálása

A 2014-es metaanalízis megállapításai azt sugallják, hogy mind az akupunktúra, mind a gyógynövények hasznosak lehetnek a PMS tünetek kezelésében. A kutatás szerint az akupunktúra és a gyógynövények, mint például a Ginkgo Biloba, 50% -kal vagy annál nagyobb mértékben csökkentették a PMS tüneteit.

A kutatók azonban megjegyzik, hogy a megállapítások alátámasztásához további nagyszabású, randomizált, ellenőrzött vizsgálatokra van szükség.

Megelőzés

Lehet, hogy nem mindig lehet megelőzni az időszak fáradtságát. Az emberek azonban bizonyos intézkedéseket fogadhatnak el az energiaszint szabályozásának elősegítésére egész hónapban. Ide tartoznak:

 • Az egészséges alvási szokások elfogadása: Minden este egyidejűleg lefeküdni, és minden nap nagyjából ugyanabban az időben felébredhetnek az alvást okozó hormonok szabályozásában.
 • Rendszeres, kiegyensúlyozott ételek fogyasztása: A kis, rendszeres étkezés egész nap stabilizálja a vércukorszint stabilizálását, esetleg megakadályozva az energia összeomlását és a fáradtságot.
 • Hidratált maradva: A kiszáradás súlyosbíthatja a fáradtságot. A folyadékok rendszeres időközönkénti ivása elősegíti a kiszáradást.
 • Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás javíthatja a hangulatot és az alvásminőséget.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Az embernek orvoshoz kell fordulnia, ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja:

 • Fáradás, amely megtörténik nem reagál az otthoni kezelésre
 • Fáradtság, amely zavarja a napi tevékenységek elvégzésének képességét
 • Más súlyos vagy gyengítő PMS tünetek

A nők egészségéről szóló iroda számára a gyermekkori életkorú nőstények mindössze 5% -ánál tapasztalható a PMS súlyosabb formája, amelyet premenstruációs diszforikus rendellenességnek (PMDD) hívnak. A súlyos időszakos fáradtság a PMDD tünete lehet, amely általában orvosi kezelést igényel.

Bárki, aki súlyos fáradtságot tapasztal, amely az időszak vége után fennáll, orvoshoz kell fordulnia. Az orvos ki akarja zárni a tartós fáradtság egyéb lehetséges okait, például:

 • Depresszió
 • szorongás
 • krónikus fáradtság szindróma
 • Irritábilis bél szindróma (IBS)

Összegzés

A periódus fáradtsága energiahiányra vagy fokozott fáradtságra utal, röviddel az idő előtt vagy egy idő alatt. Ez a PMS tünete.

Néhány ember képes lesz enyhíteni az időszakos fáradtságot és más PMS -tüneteket otthoni gyógyszerek felhasználásával, például testmozgás, relaxáció és alternatív terápiák felhasználásával. Másoknak orvosi kezelést igényelhetnek.

Bárki, aki aggódik a korabeli fáradtság miatt, orvoshoz kell fordulnia. Azoknak az embereknek, akiknek a fáradtságát időnként más időnként tapasztalják, orvoshoz is kell fordulniuk, hogy segítsék az ok meghatározását.

 • A nők egészsége/nőgyógyászata

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

Tags:

Share:
Skip to content