teresa

- Uncategorized

31 Mar 2023

Hogyan adják be az interferont?

Úgy tűnt, hogy az interferon mindegyik esetben visszafordíthatatlan magas vérnyomást okoz a hepatitis C -ben szenvedő embereknél. De ennek ellenére az interferon lehetséges mellékhatása volt.

A tanulmány megjegyezte, hogy ennek a kérdésnek a mögöttes kockázati tényezői és okai nem egyértelműek, de az interferonkezelés hosszú ideje során történt.

Hogyan adják be az interferont?

Az interferont általában a comb vagy a has bőrének injekciójával adják meg. A gyógyszert csepp révén is be lehet adni.

Egy 2013. évi tanulmányban az interferont szóban kapták meg, hogy megvizsgálják, hogy ez hatékonyan megelőzné -e a mellkasfertőzéseket. Az eredmények azt sugallják, hogy ez a módszer nem működött, bár csökkentheti a fertőzés tüneteit.

A régebbi kutatások 2003 -tól azt találták, hogy az interferonnak nincs hatása, ha szájon keresztül veszik fel.

mikor kell orvoshoz fordulni

Az interferonkezelés előtt, az embereknek hosszú és mélyreható beszélgetést kell folytatniuk orvosukkal arról, hogy mire számíthatnak, a mellékhatások és a tünetek szempontjából.

A kezelés megkezdése után a megfelelő idő az orvossal való kapcsolatfelvételhez, amikor ezek a mellékhatások valódi problémát jelentenek a jólétben vagy beavatkozva valaki életminőségéhez.

Az a orvos, aki ismeri a mellékhatásokat, elősegítheti ezeket gyógyszeres kezelést, kiigazíthatja a kezelési tervet, vagy tanácsot adhat a tanácsadáshoz és más szolgáltatásokhoz.

 • sclerosis multiplex
 • Rák/onkológia
 • Májbetegség/hepatitis
 • Gyógyszertár/gyógyszerész

Mi a kapcsolat a hideg időjárás és a hideg idő között?

Sok ember társítja a hideg időjárást a közönséghez. Noha az időjárás nem felel meg közvetlenül az emberek betegségéért, a megfázást okozó vírusok alacsonyabb hőmérsékleten könnyebben terjedhetnek, és a hideg és a száraz levegőnek való kitettség hátrányosan befolyásolhatja a test immunrendszerét.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a hideg és a nedves időjárás és a közönség közötti kapcsolatot. Néhány tippet is lefedünk a megfázás megelőzésére.

Rhinovírusok és a közönséges hideg

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint az emberek milliói kizárólag az Egyesült Államokban fejlődnek a közönséges hidegen. A felnőttek átlagosan évente két vagy három megfázást kapnak.

Sok vírus okozhatja a megfázást. A rinovírusok a leggyakoribb okok, és felelősek az összes megfázás és a hidegszerű betegség több mint feléért.

A rinovírus fertőzések általában enyhe hidegszerű tüneteket eredményeznek. A rinovírusok azonban súlyosabb betegségeket is okozhatnak, például bronchitisz és tüdőgyulladásban, a gyengült immunrendszerrel rendelkező emberekben.

A rinovírusok általában elterjedtek:

 • Közvetlen személy-személy közötti kapcsolat
 • A levegő kis cseppekként vagy aeroszolokként, amelyeket az emberek belélegeznek

Miután belélegezve, a rinovírus az orrpasszon belüli sejtekhez kapcsolódik. Ezután elkezdi megismételni magát, és több vírusrészecskét terjeszt a felső légúti traktusban.

A hideg időjárás hatása a vírusokra

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a rinovírusok hatékonyabban replikálódhatnak 37 ° C -nál alacsonyabb hőmérsékleten, vagy 98,6 ° F -nál, amely az átlagos mag testhőmérséklete az átlagos testhőmérsékleten. emberek. Az orrüreg belsejében lévő hőmérséklet körülbelül 33 ° C (91,4 ° F), ami ideális tenyésztési talajt jelenthet a rinovírusok számára.

A rinovírusokkal kapcsolatos legtöbb kutatás elsősorban annak megvizsgálására összpontosított, hogy a testhőmérséklet különbségei hogyan befolyásolják a vírus szaporodási képességét. A legfrissebb kutatások azonban olyan környezeti tényezőkre összpontosítanak, amelyek növelik az ember kockázatát a rhinovírus fertőzés kialakulásának.

Egy tanulmány megvizsgálta, hogy a hőmérsékletek és a páratartalom változásai magasabb rinovírusfertőzés kockázatához vezetnek -e. A kutatók azt találták, hogy mind a hőmérséklet, mind a páratartalom csökkenése 3 napos időszakban növeli a rinovírus fertőzések kockázatát a résztvevőknél.

Ugyanebben a tanulmányban a kutatók azt mutatták, hogy a fertőzések többsége nulla (32 ° F) hőmérsékleten fordult elő.

influenza -vírusok, amelyek az influenzát okozzák, szintén túlélhetnek és könnyebben terjedhetnek hideg és száraz levegőben. A tengerimalacok egyik vizsgálata azt sugallja, hogy az influenzavírus eloszlásának ideális hőmérséklete 5 ° C (41 ° F).

A hideg időjárás hatása az immunrendszerre

Sok kutató úgy gondolja, hogy a hideg időjárásnak hátrányosan befolyásolhatja az ember immunválaszát, így a testnek megnehezítve a fertőzések leküzdését. Ennek oka lehet:

 • Csökkent D -vitaminszint. A téli hónapokban sok ember kevesebb D -vitamint kap a csökkentett napsugárzás miatt. A kutatások azt sugallják, hogy a D -vitamin alapvető szerepet játszik az immunrendszer fenntartásában.
 • Több időt tölt be beltérben. Az emberek hajlamosak több időt tölteni a téli hónapokban, és a vírusok többet terjednek, amikor az emberek közel állnak egymáshoz.
 • Az alacsonyabb hőmérsékletek befolyásolhatják az immunválaszt. Egy 2015. évi tanulmány megállapította, hogy az egerekből vett légúti sejtek alacsonyabb hőmérsékletre való kitettsége csökkentette a sejtek immunválaszát egy egérrel adaptált rinovírus ellen.
 • Az erek szűkítve. A hideg és a száraz levegőben történő légzés a felső légúti erek szűkítését okozza a hő megőrzése érdekében. Ez megakadályozhatja, hogy a fehérvérsejtek elérjék a nyálkahártyát, így megnehezítheti a test számára a baktériumok leküzdését.

Megelőzés

A téli betegségek elkerülésének néhány módja:

 • D -vitamin -kiegészítők szedése vagy magas magas ételek fogyasztása A D -vitaminban, például zsíros halakban, gombákban és tojásokban
 • Rengeteg alvás
 • Hidratált maradva
 • Kézmosás rendszeresen
 • Mindig tüsszentés és tiszta szövetekbe köhög; Ha nem áll rendelkezésre szövet, akkor jobb, ha a kezét inkább könyök, nem pedig használja az ételeket, italokat, edényeket és edényeket, ha megfázott vagy influenza van.

Elfogadás

vírusok, mint például a rinovírusok és az influenza, megfázást és influenzát okoznak, nem az időjárást. A hideg időjárásnak való kitettség azonban növelheti az ember kockázatát a vírus szerződésének.

A kutatások azt sugallják, hogy ezek a vírusok hidegebb hőmérsékleten túlélhetnek és hatékonyabban szaporodhatnak, megkönnyítve számukra több ember terjesztését és megfertőzését. A hideg időjárás csökkentheti az immunválaszt is, és megnehezítheti a test számára a baktériumok leküzdését.

 • influenza / hideg / sars
 • fertőző betegségek / baktériumok / vírusok

Mit kell tudni az alopecia areata -ról

alopecia areata egy olyan típusú hajhullás, amely befolyásolja a fejbőr foltjait, és néha a test többi részét. Ez egy autoimmun állapot.

Világszerte az emberek kb. 2 % -a fogja megtapasztalni ezt egy időben életében. Az Egyesült Államokban azt gondolják, hogy akár 6,8 millió ember is van.

Úgy tűnik, hogy ez egyenlően érinti a férfiakat és a nőket.

10 ember közül 8 -ban a haj spontán módon növekszik egy éven belül.

Az alopecia areata -ban szenvedő személynél néhány hét alatt sima, kerek hajhullások jelennek meg. Ez általában befolyásolja a fejbőrt, de a foltok a test más részein is megjelenhetnek.

A korai jelek közé tartoznak az emelt foltok vagy a follikuláris papulák, amelyek vörösre vágott plakkokban vagy foltokban jelennek meg, körülbelül 1 hüvelyk átmenő, de néha nagyobb.

Egy vagy több lézióval kezdődhet, vagy egyetlen sérüléssel, amely több hét vagy hónap alatt több lézióra alakul ki.

Mivel a lézió befolyásolja a tüszőket, a hajhullás gyakran eredményez.

rendellenességek is megjelenhetnek a körmökben és a körmökben.

Bizonyos esetekben a haj visszajár, de a tünetek megismétlődhetnek. Néhány ember számára a haj nem növekszik, még azután is, hogy más tünetek eltűntek. Az embereknek nehéz lehet megbirkózni az emberekkel, és ez szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

okok

alopecia areata nem fertőző. Ez egy autoimmun állapot, amelyben az immunrendszer megtámadja a szőrtüszőket, és téveszti őket kórokozók, például baktériumok miatt.

Az állapotban lévő legtöbb ember egészséges, és nincs bőrproblémája. Bármely életkorban megtörténhet, de valószínűbb, hogy a késői tizenéves években, a korai gyermekkorban vagy a korai felnőttkorban kezdődik.

A genetikai link azt jelenti, hogy családokban futhat. A betegségben szenvedő emberek kb. 20 % -ának van egy családtagja, aki szintén rendelkezik.

Valószínűbb, ha egy közeli relatív 30 éves kor előtt javítja a javításokat. Ha egy szülőnek megvan, akkor egy 50 % -a is lesz, hogy utódaik is.

Az alopecia areata -ban szenvedő emberek körében nagyobb a pajzsmirigybetegség, az atópiás ekcéma, az orr -allergia és az asztma.

kezelés

A korai kezeléssel az alopecia areata visszafordítható lehet. Az állapotban lévő emberek kb. 80 % -a úgy találja, hogy haját egy éven belül kezelés nélkül újból megújítják.

Ha a haj nem újratelepít, akkor néhány kezelés lehetséges.

szteroid injekciók: Ezek elősegíthetik a hajhullás kis foltjait. A szteroid oldatot többször, egyenesen a fejbőrbe injektálják. A szteroid megakadályozza az immunrendszert, hogy támadja meg a szőrtüszőket.

Körülbelül 4 hét után ez a kezelés stimulálhatja a megújulást. Az egyén néhány havonta megismételheti a kezelést. A hajnövekedés lehet állandó vagy ideiglenes.

Topikális szteroidok (krémek és kenőcs) és szteroid tabletták: Az orvosok széles körben felírják ezeket az alopecia areata számára, de hosszú távú előnyeik továbbra sem tisztázottak.

A haj újjáéledhet, de a káros hatások közé tartozik a cukorbetegség, a gyomorfekélyek, a viszketés és néha a hajnövekedés más területeken. Minél hosszabb ideig tart a kezelés, annál nagyobb a mellékhatások esélye.

Immunterápia: Ez a leghatékonyabb kezelés a teljes hajhullásnál. A beteg hetente egyszer, fokozatosan növekvő dózisban alkalmazza a szőrtelen bőr difenccenszféráját (DPCP). A haj kb. 3 hónap elteltével kezd újból megújulni a reagáló betegek körében.

A káros hatások lehetnek egy allergiás reakció, enyhe dermatitis vagy ekcéma, vagy súlyos bőrreakció. Az adagolás növekedésének csökkentése segíthet. Ritkán a betegnél kialakulhat vitiligo vagy pigmentáció foltjai. A haj a kezelés leállása után továbbra is eshet.

Dithranol krém: Ez kevésbé hatékony, mint az immunterápia, és nagyobb a bőrreakció és a viszketés kockázata. Megfestheti a fejbőr és a hajat is.

UV fénykezelés: Minden héten, általában a kórházban, két -három fényterápiát kb. 12 hónap elteltével előnyökkel járhat. A válaszadási arány azonban korlátozott. A

minoxidilnek valamilyen előnye lehet.

A Cochrane által közzétett szisztematikus áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy nincs megbízható, biztonságos, hatékony, hosszú távú kezelés az alopecia areata számára.

Természetes gyógymódok

Azok az emberek, akik szégyenkeznek a hajhullásuk miatt, kipróbálhatják a következőket.

 • Válasszon egy frizurát, amely a javításokat lefedi
 • paróka, hajdarab, sál vagy sapka viselése
 • A fej borotválkozása
 • A szemöldök betöltése smink vagy tetoválás, dermatográfia néven ismert

alternatív terápiák, például aromaterápia, masszázs vagy akupunktúra még nem bizonyult hatékonynak az alopecia ellen.

alopecia areata kihívást jelenthet annak a személynek, aki megtapasztalja. Ez azonban gyakran ideiglenes, és kezelhető lehet.

Bárki, aki aggódik a szokatlan hajhullás miatt, kérje meg orvosát, hogy kérjen egy helyi támogatási csoportot.

hajhullás

alopecia areata lokalizált hajhullás vagy „hajhullás területeken”.

Kicsi, puha, szőrtelen foltok jelennek meg, általában kerek vagy ovális formájú. A fejbőr és a szakáll leggyakrabban érinti, de a test bármely részén előfordulhat, amelyben általában haj van.

Bizottság vagy enyhe fájdalom lehet az érintett területeken. A haj a test egyes részein átmenetileg vagy véglegesen növekszik.

Amikor a haj a fejbőrre esik, akkor ezt rövid idő alatt hajlamos, és inkább az egyik oldalon, mint a másik oldalon.

Az ilyen típusú alopecia -val rendelkeznek szőrszálakkal, amelyek a szál hossza mentén keskenyebbé válnak az alaphoz.

 • A férfiak egészsége
 • Idősek/öregedés

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, tudományos kutatóintézetekből, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Mit kell tudni a balsalazidról? A

balsalazid egy olyan gyógyszer, amely aktív, enyhe vagy közepes fekélyes vastagbélgyulladás kezelését kezeli. Ez egy orális vényköteles gyógyszer.

Mint minden gyógyszer esetében, ennek némi káros hatása lehet.

Mi az a balsalazid? A

balsalazid egy vényköteles gyógyszer kapszulaként és film bevonatú tablettaként kapható. Mindkét forma szóbeli, azaz az ember szájon át veszi őket.

A kapszulák a márkanévű kolazális gyógyszer alatt kaphatók. Ezek is generikus gyógyszerként kaphatók.

balsalazid az aminosaliciilátoknak nevezett gyógyszercsoportokhoz tartozik.

használja a

balsalazidot az aktív, enyhe vagy közepes fekélyes kolitisz kezelésére. Ez egy krónikus betegség, amely gyulladást és sebeket okoz a vastagbélben vagy a vastagbélben.

fekélyes vastagbélgyulladás esetén a test több olyan vegyületet készít, az úgynevezett arachidonsav -metabolitoknak, amelyek gyulladást és sebeket okozhatnak. Úgy tűnik, hogy

balsalazid csökkenti ezeket a tüneteket azáltal, hogy megállítja az ilyen vegyületek előállítását a vastagbélben.

mellékhatások

A balsalazid -kapszulák közös mellékhatásai a következők:

 • A has vagy a has felső része
 • hányinger, hányás, vagy mindkettő
 • légúti fertőzés
 • Összetétel és izomfájdalom
 • Finus orr
 • Véres hasmenés és végbél vérzés
 • Gyomorgörcsök

A tabletta forma anémiát, hasmenést, húgyúti fertőzést és torokfájdalmat okozhat. A

balsalazid a kezelés kezdetén fekélyes vastagbélgyulladás fellendülését is kiválthatja. Vegye fel a kapcsolatot orvoshoz, ha ez megtörténik.

A gyógyszer szalicilát toxicitást is okozhat, amely rendkívül súlyos lehet, ha nem gyorsul. Ennek jelei a következők:

 • Vér hányása
 • Gyors vagy mély légzés
 • Csengés a fülben
 • Ideiglenes süket
 • rohamok
 • energiahiány
 • Zavart
 • Légzéshiány

interakciók

A balsalazidot óvatosan kell szedni, vagy más gyógyszerekkel kell kerülni. Növelheti bizonyos gyógyszerek mellékhatásait, például:

 • Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID)
 • merkaptopurin
 • Azathioprin

Az embernek biztosan elmondja orvosának az összes gyógyszert.

FIGYELMEZTETÉSEK

A balsalazid nem lehet biztonságos a következő feltételekkel rendelkező emberek számára:

 • Vese betegség
 • Májbetegség
 • pyloric stenosis
 • Bél obstrukció
 • Vesekő

A terhes vagy szoptató személynek ezt kell mondania orvosának, mielőtt szedni kezden balsalazid.

Valószínű, hogy az idősebb felnőttek rendszeres vérsejtszámot kapnak a kezelés során.

Az orvos a következőkre is figyeli a következőket:

 • A mezalamin-indukált akut intolerancia-szindróma, amelynek tünetei hasonlíthatnak a Crohn-betegséghez. , beleértve a miokarditist és a pericarditist is,
 • A máj- és vesefunkció változásai

Az embereknek szintén kerülniük kell a napsugárzást, ha már van bőrbetegségük, mivel a balgalazid növeli a fényérzékenységet.

18 év alatti gyermekek nem szedhetnek balgalazid tablettákat. Ennek a kábítószer -űrlapnak nincs jóváhagyása ebben a korcsoportban. Kapszula formájában 5–17 éves gyermekek számára jóváhagyják, hogy a gyógyszert legfeljebb 8 hétig szedjék.

adagolás

A balsalazid tipikus adagja napi háromszor háromszor 750 milligramm (mg) kapszula, legfeljebb 8 hétig.

Tags:

Share:
Skip to content